Medierea / by

Ce reprezintă medierea?

Medierea reprezintă o schimbare fundamentală la nivel de mentalitate şi constituie un progres major al civilizaţiei prin faptul că permite părţilor să adopte în mod liber, propriile decizii, cu ajutorul unui mediator (terţ neutru), atunci când au eşuat în încercarea de a găsi ele însele o soluţie.

Care sunt avantajele medierii?

Apelând la mediere poți reusi să rezolvi o problemă mult mai repede decât prin intermediul instanței de judecată. Chiar și costurile sunt mult mai mici. Prin urmare costurile, timpul, implicarea martorilor, a experților, a consilierilor, imprevizibilitatea hotărârii finale a judecatorului, apeluri, recursuri, onorariile avocatiilor, agresivitatea din partea adversarului sunt o parte din neplăcerile pe care le poți evita apelând la mediere.

Un alt avantaj imens este discreția sau confidențialitatea. Mediatorul, prin statutul conferit de lege, are obligativitatea păstrării confidențialității a tuturor aspectelor discutate în cadrul unei ședințe de mediere. Astfel, medierea prezintă o valoare adăugată pentru toți cei care prețuiesc intimitatea vieții lor private.

Care este scopul medierii?

Unul dintre obiectivele majore ale medierii este să restabilească comunicarea și echilibrul relației dintre părțile prezente la mediere. Odată îndeplinit acest scop, părțile pot indentifica natura reală a conflictului și interesele din punct de vedere al rațiunii economice. Având facilitată o comunicare deschisă și sinceră, părțile pot ajunge la negociere, unde dacă fiecare dintre acestea își cunoaște punctele sale slabe impuse de lege, poate evita o procedură costisitoare și de durată.

Ce cauze pot face obiectul medierii?

În afară de drepturile strict personale, cum sunt cele privitoare la statutul persoanei, precum și orice alte drepturi de care părțile, potrivit legii, nu pot dispune prin convenție sau orice alt mod admis de lege, orice conflict poate fi mediat chiar dacă nu face obictul unei acțiuni în instanță. Astfel, pot face obiectul medierii conflictele din materie civilă, comercială, de familie,  de muncă, penală, precum și conflictele din domeniul protecției consumatorului.

Când ajungi la o înțelegere în mediere?

Faptul că într-o mediere soluțiile sunt creative, nelimitate și personalizate pentru fiecare situație în parte, conferă un comfort psihic părților, pentru că orice individ care nu este constrâns și nu are bariere, nici de comunicare, nici emoționale ci doar cele impuse de bunul simt, poate intotdeauna ținti mai sus decât crede că poate ajunge.

În urma unei medierii ajungi la o înțelegere doar în momentul în care ești mulțumit. Nimic nu te constrânge să închei înțelegerea. Nimeni nu va decide împotriva ta prin urmare nu vei pierde cazul.

Mediatorul percepe onorariu pentru inițierea medierii?

Pentru activitatea de informare şi consiliere a părţilor cu privire avantajele medierii, biroul nostru nu percepe onorariu. Pentru inițierea procedurii de mediere, onorariul mediatorului este de 150 lei.

Cine plătește mediatorul?

Onorariul pentru inițierea procedurii de mediere se achită de către partea care a solicitat mediarea. Onorariul mediatorului se achită în cote egale dacă părțile nu au dispus altfel prin contract.

Există în mediere alte cheltuieli suportate de părti în afară de onorariul mediatorului?

Cheltuielile suportate de părți, separat de plata onorariului pot fi ocazionate de: prezența unui translator sau interpret, consultarea unui expert, specialist, precum și alte cheltuieli neprevăzute, efectuate în interesul părților și cu acordul acestora.

Pot să refuz invitația la mediere dacă nu sunt vinovat?

Medierea este o procedură voluntară și nimeni nu poate fi obligat să participe la o ședintă de mediere impotriva voinței sale. Totuși, când vorbim despre mediere nu vorbim despre cine are sau nu dreptate, despre vinovăție sau nevinovăție. Medierea nu se termină cu un învingător și un învins. În mediere nu este important trecutul. Cine, ce și cum a gresit.  Ci viitorul și soluțiile pe care le găsesc părțile pentru rezolvarea disputelor, soluții acceptabile pentru toți cei implicați ținând cont de diferitele interese, nevoi și preocupari.

În concluzie, de ce să alegem medierea?

Pentru că prin mediere poți evita parcurgerea unul proces al cărui deznodământ este întotdeauna imprevizibil. Părțiile își vor găsi propriile soluții, păstrând astfel un nivel maxim de control asupra rezultatului fără a risca o soluție adversă, impusă de către un judecător sau un arbitru.

Promoting mediation around the world top