Blog - Nicoleta Munteanu - Mediator

Conferința „Cu cine reclădim și modernizăm România?”

Joi, 26 Noiembrie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF și speaker am avut deoasebita plăcere să particip la Conferința „Cu cine reclădim și modernizăm România?”, eveniment organizat de Piațapresei.ro și Clubantreprenor.ro 

Conferința a fost găzduită de Hotel Marshal Garden din București, fiind dedicată antreprenorilor, multinaționalelor, asociațiilor patronale și profesionale, instituțiilor, mediului universitar și învățământului în sistem dual.

La secțiunea Educație și Antreprenoriat, am avut ocazia să vorbesc despre viitorul educație din prisma predicțiilor care arată pe de o parte că peste 65% dintre copiii care încep acum școala primară vor profesa în meserii inexistente azi, iar pe de altă parte că roboții vor înlocui profesorii până în 2027.

A fost o conferință în care am reușit să comunicăm, să dezbatem cu adevărat și să fim împreună de la distanță!

„Women’s Entrepreneurship Day – WED” virtual Summit

Joi, 19 Noiembrie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF am sărbătorit „Women’s Entrepreneurship Day – WED” în cadrul unui summit dedicat antreprenoriatului și egalității de gen.

Cu această ocazie a fost anunțat parteneriatul dintre CONAF și Women’s Entrepreneurship Day Organization (WEDO), miscare la nivel mondial, care militează pentru accelerarea și educarea lumii cu privire la importanța motivului pentru care este esential să incurajăm femeile în afaceri la nivel global. 

În acest context, la panelul dedicat educației am vorbit despre rolul esențial pe care îl au sistemele de învățământ primar și gimnazial atât în formarea viitorilor lucrători, cât și a dinamicii pieței muncii, despre importanța educației antreprenoriale începând cu școala primară pentru că antreprenoriatul dezvoltă competențe precum creativitatea, spiritul de inițiativă, capacitatea de a gândi liber, de a inova, de a fi fexibili, de a gestiona un proiect, de a cântări rezultatele obținute și nu în ultimul rând capacitatea de asumare a eșecului, cu alte cuvinte, abilități și capacități pentru a duce o viață echilibrată.

SME Assembly, 2020

În perioada 16 – 18 Noiembrie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF, am participat la Adunarea IMM-uri din 2020 și cea de-a 14-a ceremonie de decernare a premiilor EEPA (European Enterprises Promotion Awards) care a avut loc în Germania, în mediu virtual.

Comisia Europeană desfășoară o serie de campanii și proiecte care vizează promovarea unui mediu favorabil afacerilor, schimbul de bune practici și schimbul de idei între antreprenori. Adunarea IMM-urilor este unul dintre cele mai importante evenimente organizate de Comisia Europeană pentru întreprinderile mici și mijlocii și antreprenorii din Europa. Conferința are loc o dată pe an în timpul Săptămânii europene a IMM-urilor. Adunarea se concentrează asupra modului în care activitatea IMM-urilor se desfășoară la fața locului, pentru ca IMM-urile europene să reușească cu adevărat.

Anul acesta, evenimentul s-a concentrat pe punerea în aplicare a Strategiei IMM-urilor pentru a ajuta economia să se redreseze și pentru a construi mai multă reziliență și durabilitate în ecosisteme.

La eveniment a participat celebrul economist Joseph Stiglitz, câștigător al Premiului Nobel, care a fost lector Schumpeter anul acesta și a discutat rolul antreprenorului și inovația în redresarea economiei globale post COVID-19 și viitorul său durabil.

Antena 3. Income Magazine

Duminică, 24 Octombrie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF, am avut deosebita plăcere să particip la emisiunea Income Magazine de la Antena 3.

Pentru că Moody’s a reconfirmat ratingul de țară de la stabilă la negativă, alături de ceilalți invitați ai Mariei Toader am vorbit despre impactul acestuia asupra statului și al mediul de afaceri.

Am ținut să reamintesc faptul că mediul de afaceri din țara noastră are nevoie de: investiții susținute, un cadru fiscal și juridic stabil, predictibil și sustenabil pe termen lung, măsuri urgente care să încurajeze antreprenoriatul românesc prin debirocratizare, creșterea transparenței și îmbunătățirea accesului la finanțare pentru IMM-uri.

Gala „Club Antreprenor”

Marți, 29 septembrie 2020, în calitate de vicepreședinte al CONAF am participat la prima ediție a Galei Club Antreprenor.

Cu această ocazie a fost lansată prima ediție a publicației Club Antreprenor – revistă de educație, cultură și acțiune antreprenorială. Revista Club Antreprenor este o dovadă de respect și de prețuire pentru antreprenorii români.

Cu această ocazie am avut deosebita placere să vorbesc despre rolul antreprenorilor români în relansarea economiei. În acest sens, principale subiecte atinse au vizat: cultura antreprenorială și rolul său de stimul al activității antreprenoriale, cultivarea spiritului antreprenorial din perspectiva adusă bunăstării societății, precum și despre importanța implicării antreprenorilor reali în programele de educație antreprenorială.

În cadrul galei au fost premiați atât antreprenori consacrați, care conduc companii prestigioase – lideri în sectorul lor de activitate, cât și patroni de firme care au intrat pe scena business-ului în urmă cu doar 2-3 ani.

Seria Caiete Documentare – „Calitatea vieții”

Miercuri, 16 Septembrie 2020, am avut deosebita plăcere să particip la cea de-a 5-a lucrare din Seria Caiete Documentare, intitulată „Calitatea vieții”, în coordonarea lui Marius Stoian, Magor Csibi și Grațian Mihăilescu.

Acest proiect editorial colaborativ, reunește în două volume viziunile a peste 250 de autori din generații și cu pregătiri diferite. Construcția lucrării se axează pe trei piloni: (I). Educație pentru tranziția globală, (II). Ecologie extinsă, starea de sănătate a societății, (III). Urbanizare: mega, smart, well cities.

Am participat la acest proiect editorial cu mare bucurie în suflet pentru că am avut posibilitatea să scriu atât despre pactul pentru educația antreprenorială, cât și despre programul meu de suflet KiDS in BUSINESS.

În cadrul acestui articol am încercat să subliniez faptul că pentru a fi eficientă în școli, educația antreprenorială are nevoie de o strategie națională, profesori entuziaști, o bună colaborare cu întreprinderile, care sunt vitale pentru procesul de învățare al elevilor și, nu în ultimul rând, implicarea directă a antreprenorilor reali în procesul de învățare.

Editura Club România a inițiat la începutul anului 2018 un amplu proiect editorial colaborativ-Seria Caiete Documentare-dedicată unor domenii strategice ale economiei românești. Până în prezent au fost publicate 5 volume: Energia (coord. Marius Stoian, Clara Volintiru, Lăcrămioara Diaconu Pințea)Transporturi și Infrastructură, (coord. Marius Stoian, Sebastian Burduja), România Digitală (coord. Radu Puchiu, Marius Stoian, Marcel Foca)Agricultura(coord. Marius Stoian, Mihai Aniței) și Calitatea vieții (coord. Marius Stoian, Magor Csibi, Grațian Mihăilescu).

Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” Constanța

Marți, 7 Iulie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF am participat la Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” , Constanța, eveniment organizat de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG) şi Confederația Patronală CONCORDIA în calitate de partener strategic la Universitatea “Ovidius”.

Soluţiile oferite în timpul celor 2 ani de dezbateri vizează: creşterea calităţii vieţii, unitate patronală, consens social și politic pentru o piață a forței de muncă eficientă, corelarea sistemului de învăţământ cu necesităţile pieţei muncii, o legislaţie predictibilă și favorabilă noilor investiții pentru crearea de noi locuri de muncă, învățământ performant adaptat la nevoile reale ale economiei, nevoia de infrastructură și debirocratizare prin digitalizare, investiții în toate domeniile prioritare (infrastructură, educație, sănătate), reintroducerea unităţilor protejate. Soluțiile identificate se vor concretiza într-un acord – Memorandum of Understanding – agreat de participanții la conferințe.

Documentul va fi prezentat Guvernului României în vederea creării unui cadru legislativ necesar o piață a muncii flexibilă, eficientă și competitivă, cu efecte benefice asupra întregii economii, precum și asupra nivelului de trai al românilor.

Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” Brașov

Miercuri, 23 Iunie 2020, în calitate de vicepreședinte CONAF am participat la Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” Brașov.

Seria conferințelor „Pactul pentru muncă” – care au avut loc în anul 2019 la Cluj, Iași și București continuă în anul 2020 la Timișoara, Brașov și Constanța – 7 iulie. Concluziile de astăzi, împreună cu cele de la Timișoara și Constanța vor fi detaliate în MOU care va contribui la strategia pe termen mediu și lung de echilibrare a pieței muncii.

Dezbaterile de astăzi, la care au participat reprezentanți ai autorităților locale, patronate, sindicate, mediu academic, politic și antreprenori locali alături de oficiali ai autorităților publice locale și centrale, precum și reprezentanții României în relația cu UE și ONU, au concluzionat că printre problemele cu care se confruntă piața forței de muncă din țara noastră este educația neadaptată la cerințele economiei reale.

Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” Timișoara

Marți, 9 Iunie 2020, am participat în calitate de Vicepreședinte CONAF și Managing Partner al EURO INSOL la Conferința „Pactul pentru muncă. Împreună reconstruim România” un eveniment inițiat de CONAF și FPPG, în parteneriat strategic cu Confederația Patronală Concordia.

În anul 2019 împreună cu FPPG, CONAF a inițiat pactul pentru muncă, un demers menit să creeze o punte între antreprenori și autoritățile publice. Motivul pentru care a luat ființă acest pact a fost determinat de nevoia unei strategii pe termen mediu și lung de diminuare a deficitul forței de muncă.

Pentru că seria conferințelor „Pactul pentru muncă 2019” – Cluj, Iași și București a avut un impact semnificativ în rândul antreprenorilor, evenimentul de la Timișoara a fost primul din acest an, urmând ca dezbaterile să continue la Brașov (pe 23 iunie) și la Constanța (pe 7 iulie).

La eveniment au participat reprezentanţi ai patronatelor, autorităților publice locale și centrale, antreprenoriatului și multinaţionalelor. Invitații au dezbătut problemele cu care se confruntă piaţa forţei de muncă din România și au lansat soluţii pentru depăşirea situaţiei actuale.

Dacă anul trecut am vorbit despre impactul digitalizării și al automatizării asupra pieței muncii, în cadrul acestei conferințe am vorbit despre excedentul de forță de muncă deoarece, pe perioada stării de urgență, multe companii și-au închis, redus sau suspendat activitatea și peste un million de români s-au întors din diaspora, un excedent pus sub semnul întrebării din punctul de vedere al durabilității și al impactului real pe care îl va avea asupra pieței muncii.

De asemenea am vorbit despre necesitatea investițiilor susținute în digitalizare, continuarea educației digitale, regândirea reglementărilor referitoare la contractele de muncă și la condițiile de angajare care să țină seama de lucrul prin intermediul platformelor precum și noi forme de contracte de angajare.

Videoconferința „Antreprenoriat fără gen”

Joi, 28 Mai 2020, am participat în calitate de Vicepreședinte CONAF la Videoconferința „Antreprenoriat fără gen”, un eveniment organizat de Grupul de presă BURSA  în parteneriat cu CONAF. Evenimentul fost transmis, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului BURSA şi pe pagina Youtube a ziarului BURSA.

Principalele subiecte au vizat efectele Covid 19 în business şi în economie (digitalizarea, şomajul tehnic, reducerea salariilor şi a cifrei de afaceri în mediul antreprenorial, insolvenţe/falimente etc.); soluţii pentru ieşirea rapidă din criză şi relansarea business-urilor; măsuri şi propuneri legislative pentru susţinerea mediului de afaceri (Programul IMM Invest, amânarea unor plăţi lunare, alocarea unor fonduri şi ajutoare de stat); produse şi soluţii de finanţare şi garantare pentru antreprenori; reinventarea afacerilor de către antreprenori în criza Covid 19; precum și impactul pandemiei de Coronavirus asupra pieţei forţei de muncă.

La eveniment au participat:  D-nul Liviu Rogojinaru, Secretar de Stat – Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de afaceri, D-nul Adrian Mariciuc, Secretar de Stat – Ministerul Fondurilor Europene, D-nul Tănase Stamule, consiler de stat în cadrul Cancelariei Primului Ministru, în domeniu economic, antreprenori din diferite industrii și reprezentanți ai băncilor.

În cadrul conferinței am vorbit despre cum relansăm economia în condițiile în care mulți antreprenori se află în imposibilitatea de a-și menține angajații și afacerile, cât de important este să recunoști starea de dificultate financiară din timp, tocmai pentru a apela la mecanismele prevăzute de insolvență în ceea ce privește salvarea de la faliment prin reorganizare.

Promoting mediation around the world top